شرکت پیشتازان مبتکر بسامد

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان برای ایمنی و رفاه

اهداف مدیریت هوشمند ساختمان

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان سه هدف محوری را مدیریت و اجرا می نماید که هر یک از اهداف با بکارگیری روش‌های مختلف تحقق می‌یابد که در ادامه بیان می‌شود.

 الف- بهینه‌سازی مصرف انرژی

- غیرفعال‌سازی تجهیزات بطور خودکار در زمان‌های غیرضروری با تشخیص عدم حضور افراد بطور اتوماتیک

- غیرفعال‌سازی تجهیزات از خارج از منزل در صورت فراموشی در حین خروج از منزل

- شناسایی و مانیتورینگ تجهیزات پرمصرف

- مدیریت تجهیزات در زمان‌های پیک بار مصرف

- بهینه‌سازی مصرف انرژی در بخش گرمایش و سرمایش بصورت هوشمند با احتساب دماهای محیطی

- بهینه‌سازی مصرف انرژی در بخش سرمایش و گرمایش بصورت هوشمند با توجه به الگوی حضور و عدم حضور ساکنین

 ب- ایمنی و امنیت

- سیستم‌های پیشرفته کنترل تردد

- سیستم‌های دزدگیر به کمک سنسورهای حرکتی و دوربین‌های مداربسته

- سیستم اعلام و اطفاء حریق هوشمند

- سیستم کنترل نشت گاز هوشمند

 ج- رفاه و آسایش

- هوشمند شدن ساختمان و اجرای فرامین موردنیاز کاربر بطور از پیش تنظیم شده

- کنترل ساختمان از طرق مختلف مانند ریموت کنترل، فرامین صوتی، تاچ پنل، کامپیوتر، موبایل، تلفن، اینترنت و تلویزیون

- مدیریت ساختمان از طریق برنامه‌ریزی زمانی

قابلیت‌های سیستم مدیریت هوشمند(BMS)

 الف- روشنایی هوشمند

 در یک خانه هوشمند میتوانید چراغ برخی یا تمام قسمت‌ها را اتوماتیک کنید. به اینصورت که مثلا اگر چراغ سرویس بهداشتی را در وضعیت اتوماتیک قرار داده باشید، در هنگام ورود به آن نیاز به زدن کلید برق ندارید و به محض وارد شدن، چراغ‌ها بصورت خودکار روشن می‌شوند و مادامی که در این فضا حضور داشته باشید چراغ آن روشن باقی می‌ماند. در هنگام خروج نیز، سیستم هوشمند چراغ را خاموش خواهد کرد. با این روش هرگز لامپ اضافی در خانه شما روشن نخواهد ماند و در مصرف انرژی صرفه‌جویی قابل ملاحظه‌ای خواهید داشت.

 ب- سیستم اعلام سرقت

یکی دیگر از قابلیت‌های سیستم هوشمند استفاده دو منظوره از سنسورهای حرکتی است. سنسورهای حرکتی که در داخل خانه برای سیستم روشنایی هوشمند استفاده میشوند، میتوانند در زمان مورد نیاز تغییر کاربری داده و نقش سنسورهای اعلام سرقت را ایفا کنند. بنابراین در یک خانه هوشمند به راحتی میتوانید در هر منطقه‌ای که نیاز داشته باشید دزدگیر را فعال کنید. برای این منظور کافی است در قسمت تنظیمات دزدگیر، مناطق مورد نظر خود را انتخاب کنید. در این حالت در صورت ورود افراد غیرمجاز به داخل ساختمان، سیستم اعلام سرقت عکس‌العمل‌های از پیش تعیین شده  را از خود نشان می‌دهد. سیستم اعلام سرقت در زمان وقوع سرقت عکس‌العمل‌های زیر را میتواند انجام دهد:

1- آژیر خطر: به محض ورود سارق آژیر خطر به صدا در می‌آید.

2- فلاشر چراغ‌ها: همه چراغ‌های واحد بصورت همزمان شروع به خاموش و روشن شدن میکنند تا سبب ایجاد رعب و وحشت در سارق گردد

3- تلفن‌کنندگی: به محض ورود سارق، دستگاه بصورت اتوماتیک با شماره‌های از پیش تعیین شده تماس گرفته و بصورت سخنگو موضوع را به اطلاع می‌رساند

ج- سیستم اعلام و اطفاء حریق

با نصب سنسورهای اعلام حریق در یک خانه هوشمند میتوانید از قابلیت‌های منحصر بفرد سیستم اعلام حریق بهره‌مند شوید. این سنسورها دارای تنوع بسیار بوده و بطور کلی شامل سنسورهای دود، حرارت و ترکیبی است.

در بهترین نوع طراحی سیستم اعلام حریق، همه واحدها دارای سنسورهای لازم می‌باشند و درصورت بروز حریق در ساختمان سیستم اعلام حریق عکس العمل‌های لازم را از خود نشان می‌دهد. به عنوان مثال: آژیر خطر، بستن شیر اصلی گاز به جهت جلوگیری از توسعه حریق، تلفن کنندگی به مراجع از پیش تعیین شده مانند آتش نشانی یا مالک ساختمان، قطع برق ساختمان در نهایت در صورت نیاز فعال شدن سیستم آب‌پاش برای اطفاء حریق

 د- سیستم اعلام نشت گاز

یکی دیگر از سنسورهایی که در BMS مورد استفاده قرار میگیرد، سنسور اعلام نشت گاز است. بطور مثال اگر به هر دلیلی در آشپزخانه، اجاق گاز خاموش شود و گاز در محیط نشت پیدا کند، سیستم از طریق سنسورهای نصب شده در ساختمان مطلع شده و عکسل‌العمل نشان می‌دهد. به عنوان مثال قطع شیر گاز و قطع برق. ممکن است علت نشت گاز، سررفتن یک ظرف شیر، پاره شدن شیلنگ، نشت دود ناشی از بخاری یا آبگرمکن و ... باشد. برای تجهیز کامل هر واحد لازم است تا در هر نقطه‌ای که انشعاب گاز وجود دارد، سنسورهای گاز نیز تعبیه گردند.

 

ه- سیستم کنترل تردد

برای کنترل تردد و جلوگیری از ورود افراد غیرمجاز به ساختمان، درب ورودی ساختمان به قفل‌های الکترونیکی پیشرفته مجهز میشود. به عنوان مثال دستگاه‌های کارتخوان و یا قفل‌هایی که با اثر انگشت فعال می‌شوند. در نوع جدیدتر قفل‌ها، گیرنده‌ای در پشت دیوار قرار می‌گیرد که تنها صاحب خانه از مکان دقیق آن اطلاع دارد، درب وروردی تنها زمانی باز میشود که صاحب منزل کلید الکترونیکی را که دارای یک فرستنده در داخل خود است در جلوی دیوار و دقیقا جایی گیرنده نصب شده است، قرار دهد.

 

و- کنترل پیشرفته (برنامه‌ریزی سناریو)

در صورت تمایل می‌توان در یک خانه هوشمند سناریوهای مختلفی را تعریف نمود. به عنوان مثال فرض کنید موقع خواب نیاز دارید دزدگیر قسمت ورودی خانه فعال شود، همه چراغ‌های اضافی خاموش شوند و فقط چراغ‌های مخفی روشن بمانند، شیرگاز قطع شود و کولر خاموش شود، حال می‌توان در منوی تنظیمات، همه این کارها را با یک کلید تعریف کنید و هر شب با زدن کلید مذکور تمامی این عملیات‌ها بطور خودکار انجام خواهد شد و لذت زندگی در یک خانه هوشمند را احساس خواهید کرد. این نوع تنظیمات در واقع ایجاد سناریوهای مختلف در BMS هست که می‌توانند در واقع خاص مورد استفاده قرار گیرند. می‌توان در خانه هوشمند سناریوهای متعددی تعریف کرد به عنوان مثال سناریوهای خواب، شب، مهمانی و ....

ز- ارتباط بین اجزا

نکته حائز اهمیت در استفاده از یک سیستم جامع هوشمند، برقراري ارتباط بین اجزاي سیستماتیک یک پروژه است. بطور مثال اگر در یک خانه، نشت گاز اتفاق بیفتد، سیستم اعلام نشت گاز آنرا تشخیص می‌دهد و آژیر خطر را به صدا درآمده ویا حداکثر اینکه شیربرقی گاز را جهت جلوگیري از ادامه نشت گاز، قطع می‌کند. اگر مالک این خانه در خارج از آن باشد و در هنگام مراجعت به منزل اطلاعی از نشت گاز نداشته باشد و از طرفی سیستم دیگري مثل روشنایی اتوماتیک در منزل خود نصب کرده باشد که با مشاهده فرد به صورت خودکار چراغ‌ها را روشن می‌کندچه اتفاقی ممکن است رخ دهد؟ توجه کنید که گاز نشت کرده و سیستم اعلام نشت گاز هم آژیر و ...... را انجام داده است (بدون ارتباط با سیستم‌هاي دیگر) و از طرفی روشنایی اتوماتیک منتظر است تا با ورود شخص چراغ‌ها را روشن کند. در صورت زیاد بودن حجم گاز نشتی، احتمال انفجار بسیار زیاد است.

ویژگی سیستم BMS این است که بین اجزاي سیستمی مجموعه مثل سیستم اعلام نشت گاز و روشنایی اتوماتیک، ارتباط منطقی برقرار می‌کند و مثلاً از روشن شدن اتوماتیک چراغ‌ها در صورت نشت گاز جلوگیري بعمل می‌آورد. در یک BMS می‌توان بین همه موضوعات ارتباط منطقی مورد نیاز را برقرار کرد. به طور مثال درب‌هاي خروجی یک ساختمان در هنگام بروز آتش سوزي، جهت فرار ساکنان به صورت خودکار باز می‌شوند و بالعکس، در صورت وقوع سرقت به صورت خودکار جهت جلوگیري از فرار سارق، بسته شوند. بنابراین در این مثال، بین سیستم اعلام حریق، اعلام سرقت و کنترل تردد ارتباط برقرار شده است. در واقع این مهمترین ویژگی BMS است. ویژگی که به دلیل دارا بودن هوش مصنوعی و قابلیت برنامه نویسی و تنظیمات در آن بوجود آمده است و بیانگر این موضوع است که به لحاظ تئوري محدودیتی براي اتصال سیستم‌ها و تجهیزات مختلف به BMS و تعریف نوع هماهنگی بین آنها وجود ندارد


گزارش تخلف
بعدی